15 Ağustos 2017 Salı

Bebeğimi Sütten Kestim...

23 ay sonra kızımı memeden kestim. Keşke bunu yapmak zorunda kalmadan oğlum gibi kendiliğinden bıraksaydı.  Oğlum 18 aylıkken zaten çok az emiyordu artık ben de oluruna bırakınca kendiliğinden bitmişti. Ama minik fare artık kullanıyordu bu işi. Her başı sıkıştığında başlıyordu "anne memmeeee!!" Tabi memede uyuması da ayrı konu.  Bıraktım bırakacağım derken bir iki kez hasta da oldu, hiç bir şey yemediği için emmesi iyi de oldu. Eylülde işe başlayacağım artık bu bağımlılıktan kurtulmam onu da kurtarmam gerekiyordu, neredeyse iki yaş oldu, yeter yani. Oh babe ilk altı aydan sonra eşim de şu resimdeki moddan çoktaaan uzaklaştı :/
Tabi benim için endişeler çok önce başladı.  Nasıl hayır derim ağlarken, nasıl sakinleştirebilirim, uyutabilirim diye baya kafa patlattım ama artık tam kararlı olduğum bir gün ev halkına da ilan ettim bu durumu, destek istedim ve başladık.  Temel argümanım memenin hasta ve yara olduğuydu.  Bir gün önce anneannesini doktora götürmüştük.  "Doktor bana da baktı memen hasta olmuş, ilaç ve krem veriyorum sana, meme verme dedi" dedim. Salça sürmek, tiksinmesini sağlayacak şeyler yapmak hiç istemediğim şeyler, umut vermek de istemedim ama tamamen umutsuzluğa sürükleyip o görüntüyle çökmesini de istemedim. 

1. gün
Sabah uyandı, biraz yatakta oynadıktan sonra istedi ama hemen konuyu değiştirdim, onu da alıp kahvaltı hazırlamaya geçtik.  Zaten gündüzleri bununla baş etmek sıkıntı olmadı pek çünkü oyalayacak bir şeyler sürekli vardı etrafta, yoksa da parka indirdim.  

İlk büyük sınav öğle uykusunda geldi. yaz tatili, evcek geç yatıp geç kalktığımız için öğleden sonra 2-3 gibi uyutmaya çalıştım, tabi ki "memeeee". Uyumayınca vazgeçtim, nasılsa akşam erken uyur diye düşünüyordum, uyumadı tabi, rutini bozuldu, sığınağı elinden alındı, rahatlayamadı bir türlü yavrum.  Ne yaptıysam uyumadı artık gece 12 oldu, "anne memeeee" diye ağladı baya.  Çok şiddetli ağlasa verecektim ama mızmızlanma şeklindeydi. Kitap okudum, hikaye anlattım, ayağımda salladım olmadı. Bizim yatakta bir saat döndü durdu, kafasını ordan oraya koydu ağlaya ağlaya sızdığında saat bir olmuştu herhalde. Sabaha kadar uyanmadı, zaten genelde iyi uyur kuzum.

2. gün
Gündüz uyumadı yine. Ne zaman kucağıma alsam hemen emme pozisyonuna yamsılıyor, memmeee diye. Ben hasta olduğunu söylüyorum sürekli memenin, artık büyüdüğünü memesiz uyuyabileceğini filan söylüyorum.  Anladığını sanmıyordum ama akşam uyutmaya başlamadan sordu" anne memen iyileşti mi?" :((( "yok canım iyileşmedi kuzum, gel biz yatalım" falan dediysem de çok ağladı yine.  Meme vermeme ramak kalmıştı artık o kadar üzüldüm ki haline.  Hatta bir ara kendime kızdım neden bırakıyorum ki emsin dursun işte, taş devrinde nasıl oluyormuş?! Doğala bıraksam nolur 5 yaşına kadar emmez ya!* Kendimle savaşırken daldı gitti.  Gece bir ara uyandı, yanıma aldım, mızırdadı biraz, geri daldı sabaha kadar.
O anlarda geri dönülmez bir yola girdiğimi anladım ama artık, yarın daha kolay olacak dedim, artık iki gün geçti.

3. gün
İşler bir türlü kolaylaşmadı.  Yerli yersiz meme istedi, kucağıma almaya korktum aklına meme gelir mi diye ama onu kendimden, anne kokusundan da uzak tutmamak gerektiğini düşündüm.  İsterse üstesinden geldim ama sık sık sarıldım, kucakladım. Gündüz çok uğraştım uyumadı, gece uyumadan direndi, bir iki damla gözyaşı döktü ama daha erken bir saatte salonun ortasında yerde uyudu.  

4. gün
Evdeyken sıkıntı. Gündüz ben, akşam üstü babası aşağı indirdik. Bu arada rüşvet gırla gidiyor, şekerler, dondurmalar, çikolatalar... O kadar enerjiyle de uyumuyordur bu gündüz.  Çizgi filme de abandık :( Yatağında kesinlikle uyumuyor, yeni bir rutin başlatmak istiyorum, yatağında kendi kendine dalsın, saatini oturtayım istiyorum ama pıt pıt pıt iniyor yataktan, salona geliyor.  Çok yoruldum, rutin oluşturacak gücüm yok. 

5. gün
Artık umudu kesti. Gün içinde sadece iki-üç kez şu şekide bahsi geçti "anne meme veer, ne yiyorsun?" yani ağız alışkanlığı kalmış sadece: ) öyle düz bir tonda istiyor ki hemen arkasından başka bir şey soruyor, vermeyeceğimi anlamış yavrım : ) Herhalde artık gündüz uykusuna veda ettik, ama çok da küçük bunun için diye düşünüyorum. Gündüzleri saati geldi mi istiyor belli ama uyumuyor.  Buna bir çare bulmak lazım.  Bu arada ona bir oda yapıyoruz, bir haftaya hazır olur, o zamana kadar eski gündüz uykusuna dönmezse, odayla birlikte yeni bir uyku rutini de başlatırız.  
Yerde sızdı az önce yine : ) Hiç istemedi meme.  

23 ay emzirdiğim için onun adına çok mutluyum, bugün de kendi adıma mutlu olmaya başladım.  İki yıl sonra artık benim de dinlenmeye ihtiyacım var : )











Ha sağol cnm.. Bez de biter yakında.Ne diyorsun gel bakiim sen şimdi anlat derdini? Evet emzirme bitti... ;)

5 yorum:

  1. Selamlar,
    Daha bebeğim iki aylık ama hem sizinki hem de bıraktırma zamanı geldiğinde kendiminki adına içim burkuldu.
    Yine de çok iyi üstesinden gelmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, gerçekten üzücü ve yorucu bir dönem. Umarım zamanı geldiğinde (her annenin farklıdır planı) bıraktırmak zorunda kalmazsınız, kendiliğinden bırakır. Bugün 12 gün oldu, öğle uykusu hiç uyumadı, her gün en az bir kez denedi "anne memeeee" diye ama çok üstünde durmadı. Size bebeğinizle de kolay gelsin, sevgiler.

      Sil
  2. 5 günde bence çok iyi bıraktırmışsın çok tebrikler.. memelerde herhangi bir süt dolmasısıkıntı falan oldu mu, ne yaptın? geçen ay el ayak ağız hastalığı geçirirken 3 gün emmedi ve ben 2. günün sabahı artık patlama derecesinde şişmiştim, elle falan sağdım olmadı korkunçtu.. bir yandan ha işte ne güzel bırakacak diyorum bir yandan ay emse de rahatlasam diyorum bir yandan yazık hastayken emiverseydi falan diyorum psikopata bağlamıştım. sonra 3. günün akşamı löp löp emdi hepimiz rahatladık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında süt çağlamıyordu, ilk yılki gibi dolu dolu değildi ama yine de memelerde gerginlik, hassaslık oldu tabi, bir şey yapmama gerek kalmadı. Birkaç hafta daha sefasını sürdüm dolgun dolgun memelerimin, sonra geçti o gerginlik deeee dolgunluk da : ))
      Sen de ne çektin memeden sütten!! mastit de olmuştun.. Tüm emziren annelere şöyle bir yaşından sonra uygun bi zamanda emmeyi kendisi bırakan çocuk diliyorum : )

      Sil
    2. :D şimdi baktım Ceroş 2 yaşındaymış, nasıl okumuşsam bu postu artık geceleri 4 saat uykuya ver ne olur..
      Dolgun memelerin sefası cefasını geçmiyor ya :D Sence var mı kendiliğinden bırakan o yaşlarda? :D Biraz ittirmek dürtmek gerekiyor zillileri yoksa bence 12 yaşına kadar emerler ayyyyyyy

      Sil