15 Mayıs 2017 Pazartesi

Dünya Çocuklarının Oyunları


Bilim Çocuk dergisinin Nisan 2013 sayısında dünyanın farklı ülkelerinden çocukların evde veya açık havada oynadığı oyunlarını tanıttıkları bir dosya vardı.  Yıllardır dergiyi açar, bir doğum günü veya parti için oyun seçerim.  Zaten çocuklara bir fikir/kutu/top vermek, bir şey başlatmak yeter, devamını getirmekte, eğlenmekte çok başarılılar. İlk olarak benim favorim Elden Ele Dolaştır oyunu.  Hem oğlumun hem arkadaşlarının doğum günleri için hazırlarız bu oyunu.  Bir kaç kez okula da göndermiştim, deli gibi eğleniyorlar.

1. Elden Ele Dolaştır/Pass the Parcel (İngiltere) 
Yazıda ortaçağdan beri oynandığı söyleniyor bu oyunun.  Öncelikle hediye paketi yapmak için küçük bir hediye seçiyorsunuz.  Diş fırçası, toka, çorap, kırtasiye malzemesi gibi ufak tefek şeyler olabilir.  Bu hediyeyi yaklaşık 10 kat farklı renkli hediye paketiyle kaplıyorsunuz.  O minicik hediye devasa bir pakete dönüşüyor.  Çocuklar çember şeklinde oturur veya ayakta durur(çünkü yerlerinde duramayıp dans edeceklerdir), müzikle birlikte paket elden ele dolaşmaya başlar.  Müzik durduğunda paket kimin elinde kalmışsa o paketin bir katını açar.  Ardından müzik yeniden başlatılır ve oyuncular paketin son katına ulaşana kadar müzik başlatılıp durdurulup devam eder.  Paketin son katını açan oyuncu hediyeyi alır ve oyunu kazanır.  


Oyuna ufak tefek eklemeler yapılarak eğlence/heyecan arttırılabilir. Her kata "Çok yaklaştın!" gibi yazılar, hoplamalı zıplamalı aksiyon figürlü yönergeler (komik bir dans yap, tek ayağının üstünde 10 kere zıpla, bir balon patlat), ya da şekerleme/ bonibon kazandın yazan notlar eklenebilir.     






2. Yüzük Kimde? (Polonya)
Bu oyun için altı ya da daha fazla oyuncu, uzun bir ip ve yüzük gerekli.  Yüzük ipe geçirilir ve ipin iki ucu bağlanır.  Oyuncular arasından bir ebe seçilir, diğer oyuncular ebenin etrafında çember oluşturacak şekilde otururlar ve iki elleriyle ipi tutarlar.  Oyunculardan biri yüzüğü avucunda tutar, ebenin gözleri bağlanır, diğer oyuncular bildikleri bir şarkıyı hep bir ağızdan söylerken yüzüğü elden ele kaydırarak çemberde kaydırırlar.  Şarkı bittiğinde ebenin gözleri açılır ve yüzüğün kimin avucunun içinde olduğunu tahmin etmeye çalışır.  Bilemezse şarkı yeniden başlar, bilirse yüzük kimdeyse yeni ebe o olur.

3. Ortasını Bul (Küba)
Bu oyun için büyükçe bir kağıt, bant ve kalem gerekli.  Kağıda bir daire çizilir ve duvara bantlanır.  Oyunculardan birinin gözleri bağlanır ve kağıdın yaklaşık bir metre uzağına getirilip kendi çevresinde üç kez döndürülür.  Sonra parmağıyla dairenin merkezini göstermesi istenir.  Dairenin merkezini veya merkeze en yakın yeri gösteren çocuk kazanır.

Oyunu çeşitlendirmek için bu kağıda komik bir surat çizilip, ağzı ya da burnu oyuncunun eline verip gözleri kapalıyken doğru yere yapıştırması istenebilir.

4. Komik Yüzler (Japonya)
Japonya'da çocuklar bu oyunu özellikle yılbaşında oynarlarmış  Bu oyunda boş bir yüz resmi ve bu resmin üzerine yerleştirilebilecek kağıttan kesilmiş ayrı göz, ağız, burun ve kulaklar bulunur.  Bu resimler genellikle hazır satılırmış orada.  Oyunu oynamak için oyunculardan birinin gözleri bağlanır.  Başka bir oyuncu yüz yapmak için gerekli göz, ağız burun, kulak parçalarını karıştırarak gözleri bağlı oyuncu için hazırlar.  Bu oyuncu parçaları dokunarak yerlerine yerleştirmeye çalışırken diğer oyuncular gözleri bağlı olan oyuncuyu "sola, sağa, yukarı, aşağı" gibi sözlerle yönlendirebilir.  Sonuçta ortaya komik ifadeli Picasso portreleri çıkabilir : )


5.  Vur Parayı Topla Puanları (Brezilya)
Açık havada oynanabilecek bu oyun için kalınca bir sopa ve oyunculardan bir fazla sayıda madeni para gerekir.  Sopa dik olarak toprağa saplanır ve çevresine bir çember çizilir. Sopanın üzerine bir madeni para yerleştirilir.  Oyuncular birer madeni para alır ve çemberin dışında durup sırayla ellerindeki parayı fırlatarak sopanın üzerindeki parayı çemberin dışına düşürmeye çalışırlar. Bunu başaran oyuncu bir puan kazanır.  Sonra para tekrar sopanın üzerine yerleştirilerek oyuna devam edilir.  Bu atışlar sonunda en çok puan alan oyuncu oyunu kazanır.  (Kaç tur böyle atılacak kendiniz belirleyebilirsiniz)

6. Çubuğu Yakala (Mısır)
Yine açık havada oynanabilecek bu oyun için oyuncu sayısı kadar uzun çubuk gerekir (uzunluğu çocukların karın hizasında olabilir).  Oyuncular aralarında bir kaç adım boşluk bırakacak şekilde çember oluştururlar.  Tüm oyuncular bir çubuk alır, bu çubuğun bir ucunu tutup diğerini çubuk dik duracak şekilde yere dayarlar.  Çemberin dışından bir kişi (anne/baba) "Değişin!" diye bağırır bağırmaz çocuklar kendi çubuklarını bırakıp sağ tarafında bulunan oyuncunun bıraktığı çubuğu yere düşmeden yakalamaya çalışır.  Çubuğu yakalayamayan oyuncular oyundan çıkar ve oyun bu şekilde son bir oyuncu kalana kadar devam eder.  Son kalan oyuncu kazanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder